Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto

 

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon tavoitteena on koululaisten ja opiskelijoiden terveyden edistäminen sekä terveen kasvun ja kehityksen tukeminen. Seuraamme koululaisten ja opiskelijoiden terveydentilaa ja tarvittaessa ohjaamme jatkotutkimuksiin. Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto on lakisääteistä ja maksutonta terveydenhoitoa. Viihtyisän ja terveellisen koulu- ja opiskeluympäristön valvonta on tärkeä osa koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoa..

Kouluterveydenhuolto

Kouluterveydenhuollossa terveydenhoitaja ja koululääkäri tekevät peruskoululaisille  määräajoin yksilölliset terveystarkastukset.

 

Koululaiset kutsutaan vuosittain terveystarkastukseen. Luokilla 1, 5 ja 8 tehdään laaja-alainen terveystarkastus, johon kutsutaan mukaan vanhemmat.

Opiskeluterveydenhuolto

Opiskeluterveydenhuolto palvelee Paimion lukiossa, Livian Maaseutuopiston Paimion yksikössä sekä Varsinais-Suomen kansanopistossa opiskelevia. Opiskelijoille tehdään terveystarkastus 1. sekä 2.  opiskeluvuonna.

Milloin terveydenhoitajalle?

Terveydenhoitaja ottaa vastaan oppilaita koulukohtaisesti sovittuina aikoina. Huoltajat voivat ottaa yhteyttä ja varata ajan oppilaan terveyttä ja hyvinvointia koskevissa asioissa. Terveydenhoitaja tapaa koululaisia ja opiskelijoita myös säännöllisten terveystarkastusten ja -tapaamisten yhteydessä.

 

  • pienet hoitotoimenpiteet (esim. ompeleiden poisto)
  • koulussa äkillisesti sairastuessa ja ensiapu koulutapaturman sattuessa
  • kun terveydentilassa ja hyvinvoinnissa jokin huolestuttaa
  • kun tarvitaan apua pitkäaikaissairauden hoidon ja koulunkäynnin/opiskelun yhteensovittamisessa
  • kun tarvitaan lisätietoa ravitsemukseen ja syömiseen liittyvistä asioista
  • kun halutaan tukea tupakoinnin vähentämiseen tai lopettamiseen tai apua päihdeongelmaan
  • kun halutaan keskustella kasvamisesta ja murrosiästä
  • kun halutaan keskustella seurusteluun ja seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista tai tarvitaan ehkäisyneuvontaa/ ehkäisyn aloittamista