Uutiset

27.6.2017 11.39

Ilmoittaudu elokuiseen kulttuuritapahtumaan Vanhaan Pappilaan

Florinus, Franzén ja Runeberg – kolme merkkimiestä Paimion Vanhassa Pappilassa -tilaisuudet järjestetään torstaina 17.8. ja sunnuntaina 20.8. Rajallisen tilan takia tilaisuuksiin on ilmoittauduttava etukäteen

Franzen

Valtakunnalliseen Suomi 100 -tapahtumaluetteloon valitussa tilaisuudessa syvennytään kolmeen sanankäytön merkkimieheen, jotka kaikki liittyvät joltain elämänvaiheeltaan Paimioon ja sen pappilaan.

-  Kirkonmies Henrik Florinus, Paimion kirkkoherra 1600-luvun lopulta, oli suomen kielen kehittäjä ja lukuisien julkaisujen laatija. Hänen ansiotaan on myös Paimion kivikirkko.

FlorinusHenrik Florinuksen sananlaskukirjan nimiösivu


- Runoilija-tiedemies-pappi Frans Michael Franzén teki läpimurtorunonsa Paimion-muistojen pohjalta 1790-luvulla. Paimion kirkkoherrana hän rakennutti Pappilan nykyisen päärakennuksen.
-  Nuori Turun Akatemian opiskelija Johan Ludvig Runeberg vietti Pappilassa kesän 1826 rovasti Anders Johan Laguksen lasten kotiopettajana.


Merkkimiehiin voi tutustua Vanhassa Pappilassa
-  torstaina 17.8. klo 18 tai
-  sunnuntaina 20.8. klo 17.

'Pääsyliput'
-  Tilaisuudet ovat maksuttomia, mutta esitystilojen rajallisen koon takia käytössä on ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittautuminen mieluiten sähköpostilla.
-  Sähköpostiosoite: viri.teppo-parna(at)kolumbus.fi. Merkitse viestiin valittu päivä, osallistujien nimet ja yhteyspuhelinnumero. Viestiin tulee varmistusvastaus.
-  Tekstiviestinumero: 050 528 0670. Merkitse päivä ja nimet. Viestiin tulee varmistusvastaus.


Saapuminen (osoite: Pappilantie 56)
-  Mielellään jalkaisin tai pyöräillen, jos se on mahdollista. Autoilijoille suositellaan yhteiskyytejä. Pysäköinti lammashaassa. Siitä kävelymatkaa pihalle on parisataa metriä.


Tapahtumasta tarkemmin

Liikkuvassa tapahtumassa käsitellään kunkin merkkimiehen sanankäyttöä ja runoutta, mutta mukaan tuodaan myös kulttuurihistoriaa.
Päärakennuksen kellari oli Florinuksen virka-aikaan kenties jo yli satavuotias. Franzénin pappilahahmo kuoriutuu esiin mielikuvitusta käyttäen, mutta sali on lähes samassa hahmossa kuin kotiopettaja Runebergin aikana. Puistorinteessäkin on elävää historiaa.
Suomen juhlavuosi häivähtää esiin monin tavoin; jo Runebergin esikuvan Franzénin tuotannossa on varhaisia isänmaallisia runoja.
 
Esiintyjät
- Professori Kaisa Häkkinen luotaa Florinuksen, Franzénin ja Runebergin osuutta suomen kielen ja kirjallisuuden kehitykseen.
-  Lausuja Marjatta Järvinen esittää heidän tuotannostaan poimittuja näytteitä.
-  Arkkitehti Viri Teppo-Pärnä, Pappilan nykyemäntä, juontaa kokonaisuuden sekä esittelee päähenkilöiden liittymistä miljöön vaiheisiin.
-  Musiikki: Klarinettiduo Marjukka ja Tatu Kulmala vie Florinuksen aikaan, ja pianisti Tesma Lindgren esittää Franzénin ja Runebergin runojen sävelasuja. Lauluosuudet: Anton Simolin.suomifinland100-tunnus_valkoinen_rgb
Tilaisuus kuuluu valtakunnallisiin Suomi 100 -tapahtumiin. Se on saanut Paimion sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan myöntämää Juhlavuoden 2017 kohdeavustusta.


Palaa otsikoihin