Uutiset

26.11.2018 8.00

Paimion kaunein kotipiha -kilpailun palkinnot on jaettu

Vuoden 2018 Paimion kaunein kotipiha -kilpailun palkinnot jaettiin Paimion joulumarkkinoiden yhteydessä Paimion kirjastossa sunnuntaina 25. marraskuuta. Paimion kaupungin sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan organisoiman kilpailun voittajaksi nousi Marja-Kaisa ja Matti Pirttijärven piha osoitteessa Kiertotie 2.

Voittajat saivat palkinnoksi aivan uuden, Paimion kaunein kotipiha -palkintolaatan, jonka on suunnitellut ja valmistanut paimiolainen Kilpi ja Kaiverrus -yritys.

Pihakilpailun 2018 palkintojenjako
Kuvassa palkintojenjaon jälkeen vasemmalta voittajapihan omistajat Marja-Kaisa ja Mitta Pirttijärvi, toisen kunniamaininnan saanut Tuija Lainen ja tuomariston jäsen Maarit Haapamäki


Pihakilpailun säännöt uudistettiin vuonna 2016 ja nyt kilpailu käytiin toista kertaa uusituilla säännöillä. Tänä vuonna alueena oli Kyysilä, Preitilä sekä tien 2343 lähialueet. Kilpailuun oli mahdollista ilmoittautua 17.8. mennessä. Tuomaristo kiersi elokuun lopussa päivän kilpailualuetta ja kävi arvioimassa alueen pihoja.

 

Nelihenkinen tuomaristo nimesi voittajapihan ja antoi kaksi kunniamainintaa. Nämä kolme pihaa arvioitiin laadukkaiksi kokonaisuuksiksi. Niiden joukosta voittaja erottui kuitenkin selvästi!

 

Voittaja piha on Pirttijärven piha, Kiertotie 2

 

Tuomaristo arvioi voittajapihaa seuraavasti:
Harmoninen kokonaisuus, jossa värimaailma sopii kasvien ja rakenteiden osalta hyvin toisiinsa. Piha palvelee hyvin asukkaita tarjoamalla erilaisia oleskelupaikkoja. Siisti piha, jossa myös valon ja varjon vaihtelut luovat erilaisia tunnelmia. Näin kuivankin kesän jälkeen kasvit näyttivät hyvinvoivilta. Rakenteiden mittakaava on sopusoinnussa taloon.

Pihakilpailu 2018_Pirttijärvi
Voittajapiha osoitteessa Kiertotie 2


Kunniamainintoja tuomaristo jakoi seuraaville pihoille

 

Laineen piha, Lempiläntie 5

Tuomariston arvio:
Omannäköinen ”salainen puutarha”, jossa paljon yllättäviä yksityiskohtia, kuten keramiikkaa ja muita tehoste-esineitä. Tontin maastonmuodot hyödynnetty kivasti. Etu- ja takapihalla erilainen tunnelma. Hieno raja naapureiden välillä – toteutettu yhteistyössä. Runsas kasvillisuus loi labyrinttimäisen tunnelman.

Pihakilpailu 2018_Laine
Laineen piha


Kulmalan piha, Nummilantie 4

Tuomariston arvio:
Selkeä ja siisti piha. Talo ja piha ovat samalta aikakaudelta. Kaikkiin kasveihin liittyy tarinoita, jotka luovat pihaan omaleimaisuutta. Ilmansuunnat on huomioitu hyvin pihan eri osissa. Selkeät istutusalueet.

Pihakilpailu 2018_Kulmala (6)
Kulmalan piha


 

Palkinnot

Palkinnoksi kilpailun 1. sijoittunut piha eli Pirttijärven piha Kiertotiellä sai uunituoreen Paimion kaunein kotipiha -laatan, jonka on toteuttanut paimiolainen Kyltti ja Kaiverrus -yritys, Lisäksi voittaja sai  Paimion-Sauvon Kunnallislehden luovuttaman 100 euron arvoisen lahjakortin ja Ammattiopisto Livian opiskelijoiden luoman kukkalaitteen. Kunniamaininnan saaneet pihat saivat kunniakirjat.

 Pihakilpailun taustaa

Tuomaristo arvioi kilpailuun ilmoittautuneet pihat elokuun alussa. Tuomaristoon kuuluivat Eira Alander Paimion kaupunginhallituksesta, Anu Klemola sivistys- ja vapaa-aikalautakunnasta, Kaisa Salonen Paimion kaupungin puutarhaosastolta ja Maarit Haapamäki Ammattiopisto Liviasta.

 

Paimion kulttuurilautakunta järjesti ensi kertaa jo 1970-luvulla kotipihakilpailun. Vuonna 2012, pitkän tauon jälkeen Paimion kaunein kotipiha -kilpailu järjestettiin uudelleen. Nykyinen kilpailu toteutetaan Mauri Perkonojan lahjoitusrahaston ja yhteistyökumppaneiden tuen avulla. Paimion kaupunki käyttää Perkonojan lahjoitusrahastoa vähävaraisten opiskelijoiden opiskelustipendeihin sekä vuorovuosin pihakilpailun järjestämiseen ja yläkouluissa jaettavaan taidestipendiin.

 

Paimion kaunein kotipiha – kilpailun tavoitteena on löytää asukkaidensa näköisiä, toimivia ja esteettisiä pihoja ja parvekkeita.  Arvioinnin kohteena on pihan toimivuus, kauneus, rakenteet ja kulkuväylät. Paras piha on kokonaisuus, jossa asukkaat viihtyvät ja jossa mieli virkistyy. Pihassa saa näkyä myös elämisen ja asumisen jäljet. Myös mielenkiintoiset ja omaperäiset ratkaisut otetaan arvioinnissa huomioon. Seuraavan kerran pihakilpailu järjestetään vuonna 2020.

 


Palaa otsikoihin