Siirry sisältöön

Ensimmäiset Paimio 700 -juhlavuoden avustukset on myönnetty

Paimio 700 -juhlavuoden avustushaun ensimmäisessä erässä myönnettiin avustuksia viidelle eri hakijalle.

Paimio 700 -juhlavuoden logo, ympyräkehän sisällä olevassa vaakunassa on kaksi napakairaa. Lisäksi teksti Paimio 700 - juhlavuosi 2025.

Paimio 700 -juhlavuoden tunnuksen on suunnitellut graafikko Johanna Marttila.

Paimio viettää 700-vuotisjuhlavuottaan vuonna 2025. Juhlavuoden toimintaa suunnittelee ja koordinoi Paimio 700 -juhlavuositoimikunta, joka on aloittaa työskentelynsä jo syksyllä 2022. Toimikunnan budjetista myönnetään myös avustuksia Paimiossa toteutettaville juhlavuosihankkeille. Avustuksia jaetaan kahdessa erässä. Ensimmäisen hakuerän hakuaika oli maalis-huhtikuussa, ja siinä jaettava määräraha oli 10 000 euroa. Juhlavuositoimikunta päätti myöntää kuuden hakemuksen joukosta avustusta viidelle eri hakijalle – kullekin 2000 euroa:

  • Lauluyhtyeyhdistys Pavane ry: Paimiolaisia rakkaustarinoita -ohjelmallinen konsertti. Esitys sisältää rakkauslauluja, joita elävöitetään hankkeen aikana kerätyillä paimiolaisten rakkaustarinoilla.
  • Naiskuoroyhdistys Vivela ry: Eläköön elämä ja Paimio -konsertti 16.11.2025 yhteistyössä paimiolaisten kuorojen ja Petri Laaksosen kanssa.
  • Paimio-Seura ry: Historiallisten karttojen näyttely maaliskuussa 2025 Paimion kaupungintalon näyttelyparvella & opastettu retki Kävelyreitti Paimion menneisyyteen 7.6.2025
  • Paimion Karjalaseura ry: Paimion paenneet -näyttely  toukokuussa 2025 Paimion kaupungintalon näyttelyparvella. Näyttelyssä tuodaan esille sekä Paimioon muuttaneiden ja kotiutuneiden karjalaisten että ukrainalaisten kokemuksia.
  • Teatteritiimi Puka Mamas: Paimion piiat – monitaiteellinen teatteriproduktio, jossa seurataan kahden eri naishenkilön vaiheita. Toinen henkilöistä elää nykyhetkessä ja toinen piikana eri aikakausilla.

Edellä mainitut hakemukset täyttivät juhlavuositoimikunnan mukaan hyvin avustettaville hankkeille asetetut vaatimukset, kuten toiminnallisuus ja erityinen juhlavuosisisältö.

Toinen avustuserä avautuu haettavaksi marraskuun puolivälissä 2024 eli sen jälkeen, kun kaupunginvaltuusto on hyväksynyt vuoden 2025 talousarvion.

Muita juhlavuosiuutisia

Juhlavuoden ohjelmavalmistelujen kehittymistä voi seurata juhlavuoden omalta sivulta paimio.fi/paimio700.

Arkeologiset kaivaukset jo toukokuussa – tuloksista tiedotetaan vuonna 2025

Osana juhlavuotta Räpälän varhaisella kirkonpaikalla (Sillankorvantie 4) järjestetään arkeologiset kaivaukset yhteistyössä Paimion kaupungin, Paimion seurakunnan, Turun yliopiston arkeologian oppiaineen sekä Paimio-Seuran kanssa jo tänä keväänä  20.5. alkavalla viikolla. Kaivaukset ovat ensimmäinen Paimio 700 -juhlavuoteen liittyvä kokonaisuus, ja kaivausten tuottamia tuloksia esitellään yleisölle juhlavuoden 2025 aikana.

Kivinen hautamuistomerkki eli bautakivi jokeen viettävällä rinteellä.
Bautakivi eli kivinen hautamuistomerkki Räpälän vanhan kirkonpaikan tuntumassa.

Kaivausviikon aikana yleisöllä on mahdollisuus:

  • keskiviikkona 22.5. klo 14 – 15 tulla seuraamaan työskentelyä kaivauksilla – ei sisällä opastusta
  • sunnuntaina 26.5. klo 13 – 16 saapua yleisötapahtuma, jonka aikana opastukset kaivauksilla klo 13 & 15, seurakunnan hartaushetki klo 14 ja Paimio-Seuran tarjoamat kotiseutukahvit klo 14.30.

Julkisen taiteen hankinta kaupunginvaltuuston päätettäväksi

Paimion kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 8.5. esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunki toteuttaisi juhlavuoteen liittyen julkisen taiteen hankinnan, jonka kokonaistalousarvio on 30 000 euroa. Siitä 1/3 sijoittuisi kuluvalle vuodelle ja loput vuodelle 2025. Kaupunginvaltuusto päättää asiasta 5. kesäkuuta järjestettävässä kokouksessa.

Hankittavaksi esitetyn teoksen tavoitteena on juhlistaa ja tuoda esille paimiolaisuutta, paikallisuutta ja kaupungin 700-vuotisjuhlavuotta. Teos myös osallistaisi kuntalaisia. Osallistavassa taiteessa yhteisö on mukana suunnittelussa, toteutuksessa ja lopputuloksessa. Taideteoksen toteuttajan valinnassa huomioitaisiin Paimion nykyisen strategian mukaiset tavoitteet, kuten esimerkiksi kiertotalouden näkyminen teoksessa (ympäristötaide). Teos sijoitettaisiin valmistuttuaan yhteiselle näkyvälle paikalle, osaksi arkiympäristöä, jolloin se voi toimia myös yhteisön kohtaamispaikkana. Hankinnassa käytettäisiin ammattitaitelijaa.