Jätteettömämpi joulu
Lounais-Suomen Jätehuolto on koonnut vinkkilistan jätteettömämpään jouluun, nappaa roskanvähennysvinkit ja joulunajan jätteiden lajitteluohjeet talteen.
Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on koonnut vinkkilistan jätteettömämpään jouluun, linkin kyseiselle sivulle löydät tämän uutisen lopusta.
Jätteen määrää voi vähentää huoltamalla ja korjaamalla jo olemassa olevia tavaroita. Kengät säilyvät pidempään kun niitä huolletaan, villasukan reikiä voi parsia ja revenneen paidanhelman ommella. Ellei omat taidot riitä, Paimiosta löytyy niin ompelimo kuin suutarikin. Ehjät mutta itselle tarpeettomat tavarat taas on järkevä laittaa kiertoon tarvitseville. Tavaroita voi lahjoittaa somen annetaan-ryhmissä tai nettikirpputorilla, tavara- ja vaatelahjoitukset voi toimittaa myös hyväntekeväisyysjärjestöille tai kierrätyskeskuksiin. Käyttökelpoiset tavarat voi myös myydä live- tai nettikirpputoreilla. Ties vaikka samalla reissulla kirppikseltä löytyisi kiva joululahja kummilapselle tai ystävälle. Omasta kaapista voi löytyä myös oiva joululahja läheiselle, ilmaiseksi ja ekologisesti, toisen tarpeeton voikin olla toisen aarre!
Älä tuota turhaa jätettä. Lajitteluasemille viedään liikaa vielä käyttökelpoista tavaraa, jota ihmiset kantavat jätteeksi pois uuden tieltä. Ethän tee niin. Ennen kuin ostat, harkitse, tarvitsetko todella uutta. Monia tavaroita voi myös lainata tai vuokrata, ja useita myydään käytettynä. Käytä tavarat loppuun asti ja lajittele ne niiden tullessa käyttökelvottomiksi. Jos kuitenkin tarvitset uutta, osta kestäviä ja pitkäikäisiä tuotteita, mutta älä niitäkään liikaa. Nykyisten kulutustottumusten vuoksi ihmiskunta käytti uusiutuvat luonnonvaransa tänä vuonna jo 28. heinäkuuta. Lahjat voivat olla myös aineettomia, kuten hieronta, hauska retkipäivä museoon, lupaus valmistaa herkkuillallinen, lahjakortti kampaajalle, siivouspalvelun osto tai lapsen harrastusmaksujen sponsorointi. Hyväntekeväisyysjärjestöt tarjoavan hyviä ja monipuolisia ideoita aineettomista lahjoista, ruoka-avusta ikimetsän suojeluun.
Joulupöytää suunnitellessa on hyvä miettiä hävikkiruuan määrää. Suomessa kaikesta syömäkelpoisesta ruoasta haaskataan koko elintarvikeketjussa peräti 10–15 prosenttia eli noin 360 miljoonaa kiloa. Tämä tarkoittaa noin 8 000 täysperävaunullista rekkaa ruokajätettä! Jouluruuan menekki kannattaa laskea tarkkaan ja valmistaa juhlijoille maistuvaa ruokaa sopiva määrä. Jos ruokahävikkiä syntyy, hyödynnä tähteet joulun ja uudenvuoden välipäivinä pitsaan, piirakoihin ja keittoihin. Netistä löytyy paljon vinkkejä joulun hävikkiruuan hyödyntämiseen. Lajittele syntyvä biojäte omaan kompostoriin, biojätteen keräysastiaan tai näiden puuttuessa polttokelpoiseen jätteeseen.
Joulunajan jätteiden lajittelu
Joulukuusia otetaan vastaan risujätteenä veloituksetta jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla.
Kinkkurasva ja muut paistinrasvat eivät kuulu viemäriin! Juoksevat rasvat laitetaan esimerkiksi maitotölkkiin pakattuna polttokelpoisen jätteen astiaan. Jäähtyneen ja kiinteän kinkunrasvan voi laittaa myös biojätteen joukkoon. Kinkkutemppu kierrättää tänäkin vuonna jouluherkkujen paistinrasvat uusiutuvaksi dieseliksi ja tuo keräyspisteitä myös LSJH:n alueelle. Ota kinkun, kalkkunan ja kalan tai vaikkapa juuressipsien paistinrasvat talteen, pakkaa ne tölkkiin ja kiikuta keräyspisteeseen. Paimiossakin on yksi keräyspiste, lisätietoa ja keräyspisteet paikkakunnittain osoitteessa kinkkutemppu.com.
Joululahjojen kiiltävät käärepaperit kuuluvat polttokelpoisen jätteen astiaan, eivät paperinkeräykseen. Polttokelpoiseen jätteeseen kuuluvat myös pakettinarut.
Joulukalentereiden ja suklaarasioiden pahviset osat lajitellaan kartongin keräykseen. Muoviosan ja -kääreet voi laittaa muovipakkausten keräykseen. Konvehtirasioiden kerrosten välissä oleva suojapaperi on polttokelpoista jätettä.
Rauhallista ja mahdollisimman jätteetöntä joulua kaikille!