Siirry sisältöön

Käsityömuseo Miilassa ja Paimion Sähkömuseossa avattu uudet näyttelyt

Paimion keskustassa sijaitsevissa erikoismuseoissa, Käsityömuseo Miilassa ja Paimion Sähkömuseossa, on avattu uudet teemanäyttelyt. Museot ovat avoinna elokuun loppuun asti.

Erilaisia lamppuja pöytälevyssä sekä kuva näyttelystä, jossa näkyy erilaisia asusteita sekä seinällä tauluja.

Käsityömuseo Miila viettää tänä vuonna 10-vuotisjuhlavuottaan. Sen aikana järjestetään erilaisia tapahtumia ja työnäytöksiä. Juhlan kunniaksi kesän teemanäyttelyssä on haluttu tuoda esille museon omia kokoelmia. Kohti juhlia – kaavoista leningeiksi -näyttelyssä tuodaan esille museon taustalla olevaa Tuomola-kokoelmaa. Näyttelyssä nähdään käsityölehtiä ja kaavoja sekä käsintehtyjä vaatteita.

Museon Tuomola-kokoelmasta löytyy runsaasti käsityöaiheisiin ja kotitalouteen painottuvia naistenlehtiä. Nämä lehdet, kuten Kotiliesi, välittivät lukijoilleen kaavoja ja käsityötekniikoita – sekä perinteisiä että uusia. 1900-luvun kuluessa naistenlehdille muodostui rooli, joka kansanperinteellä ja sukupolvelta toiselle tapahtuvalla oppimisella oli aiemmin ollut käsitöiden välittäjinä. Käsityömuoti – tietyt tekniikat, kuviot ja värit – levisi lehtien kautta samaan tapaan kuin muodikkaat pukujen mallit.

Tuomolan perheen sisaruksista Helvi oli haastattelutietojen mukaan ahkerin vaateompelija: kerrottiin, että hän ompeli lähes kaikki omansa ja sisarensa Lyylin vaatteet ja teki jopa alusvaatteita itse. Kaikki Tuomoloiden käsityöt olivat tyylikkäitä ja harkittuja, ja siskoksilla tiedettiin olevan hyvä värisilmä, mikä näkyykin myös Miilan uuden näyttelyn esillä olevissa vaatekappaleissa.

Sähkömuseon näyttelyssä keskiössä sähkönkäytön neuvonta

Paimion Sähkömuseon vuoden 2024 teemanäyttely Mikroaaltouunista sähköpatteriin – sähköneuvontaa kuluttajille avaa museokävijälle Paimiossa toimineen Lounais-Suomen Sähkö Oy:n roolia ja tehtäviä kotitalousneuvonnassa. Näyttelyssä esitellään kotitalousneuvonnan luonnetta tarkemmin 1960-luvulta nykypäivään erityisesti kotitalouskonsulentti Irmeli Leppäkosken työn kautta. Esille tuodaan myös maakunnallisella ja valtakunnallisella tasolla tehtyä neuvontatyötä.

Teemanäyttelyssä on nostettu esille neuvonnan kohteita ja aiheita sekä niitä tapoja, joilla sitä ollaan tehty. Neuvontaa annettiin esimerkiksi sähkölämmitykseen liittyen 1960-luvulta lähtien osana yhtiön markkinointitoimia. Myös erilaisten teemojen, kuten sähkön taloudellisen käytön esille nostaminen oli osa Leppäkosken työtä. Neuvontaa tehtiin muun muassa havaintoesitysten, messujen ja erilaisten lehtikirjoitusten avulla. Näyttelyssä on esillä yleisiä neuvontaa vaatineita kotitalouskoneita, kuten mikroaaltouuni, sähkölämmittimiä sekä erilaisia valaisimia ja lamppuja.

Museoiden aukioloajat

Paimion Sähkömuseo (Vistantie 24a) on avoinna 4.6. – 4.8.2024 ti – pe klo 11 – 17.30, la – su 12-16 (suljettuna juhannuksena 21.-23.6.) sekä 5.8. – 31.8. ke – su klo 12 – 16 . Maanantaina 1.7. museossa on avoimet ovet klo 12 – 16.
Käsityömuseo Miilassa on muutoin samat aukioloajat, mutta kesä-heinäkuussa se ei ole avoinna tiistaisin.

Molempiin museoihin on mahdollista tutustua Museokortin avulla. Käsityömuseo on kuulunut Museokorttijärjestelmään jo vuodesta 2015 alkaen, Sähkömuseo liittyi järjestelmään muutama viikko sitten.