Siirry sisältöön

Voit hyödyntää haravointijätteet ja risut kotipihassa – ylimääräiset voit kärrätä maksutta lajitteluasemille

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) kertoo, että syksyllä puista pudonneet lehdet ja risut ovat ravintorikasta maanparannusainetta omaan kotipihaan.

Ruskeita puunlehtiä vihreän nurmikon päällä.

Luonnon monimuotoisuuden kannalta paras vaihtoehto on antaa lakastuneiden lehtien jäädä maahan rikastuttamaan alueen lajistoa. Jos haravointijätettä ja risuja kertyy yli oman tarpeen, voi ylimääräiset tuoda maksutta lajitteluasemille.

– Puista pudonneet lehdet ovat erinomaista maanparannusainetta. Risuista voi itse pilkkoa oksasilppurilla tai puutarhasaksilla haketta pensaiden juurille ja sitä voi käyttää myös kompostin seosaineena. Lehtikompostorissa haravointijätteestä kompostoituu erinomaista multaa korvaamaan kaupasta hankitut multasäkit, Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) materiaalipäällikkö Marko Kokkonen vinkkaa.

Haravoimatta jättäminen on luonnon kannalta parasta

Esimerkiksi Suomen Eläinsuojeluyhdistys muistuttaa Facebook-tilillään, että lakastuvat lehdet ovat tärkeä osa luonnon kiertokulkua, ja haravointi kannattaisi sen vuoksi jättää tekemättä. Lehtikerros toimii talvehtimispaikkana hyönteisille ja eläimille, kuten siileille ja sammakoille. Puusta pudonneet lehdet auttavat maaperässä kasvavia lajeja selviytymään talvesta ja toimivat eristeenä kevään varhaisimmille kukille. Lehtikerroksen paikalleen jättäminen rikastuttaa siis alueen lajistoa ja tukee lajien selviytymistä.

Ylimääräiset puutarhajätteet lajitteluasemille

Jos lehtiä ja risuja kertyy paljon yli oman tarpeen, voi ylimääräiset tuoda maksutta LSJH:n lajitteluasemille niiden aukioloaikoina ympäri vuoden. Haravointijätteeksi lasketaan lehdet, havunneulaset, ruoho ja kävyt sekä kitketyt kasvit ja kaislat. Risuja ja oksia otetaan vastaan maksutta kaikenkokoisina. Omenat sen sijaan eivät ole haravointijätettä, vaan ne otetaan lajitteluasemalla vastaan biojätteenä biojätteen hinnalla.

LSJH:n lajitteluasemilla haravointijätteet sekä risut ja oksat otetaan vastaan pääosin samassa toimipisteessä.

– Haravointi- ja risujäte on tärkeä muistaa pitää kuormassa erillään, sillä ne lajitellaan asemilla eri paikkoihin. Haravointijätteestä valmistetaan viherrakentamisessa käytettävää multaa, risuista ja oksista haketta, Kokkonen kertoo.