Varaudu häiriötilanteisiin
Viranomaisten varautumissuositus kotitalouksille on, että kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Kotoa tulisi siis löytyä ainakin ruokaa ja tarvittavat lääkkeet. Tarjoamme tällä sivulla sekä vinkkejä varautumiseen erilaisissa häiriötilanteissa että väyliä syvällisten ohjeiden ääreen.
Jos jotain poikkeuksellista tapahtuu, jokaisen oma varautuminen ja toiminta vaikuttavat siihen, miten hyvin pärjäämme.
Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautuminen on ennakkoon valmistautumista erilaisiin häiriöihin ja kriiseihin sekä poikkeusoloihin. Varautuminen on tärkeää. Sisäministeriö on julkaissut syksyllä 2024:
. Voit halutessasi tulostaa tiivistelmän itsellesi. Jos et pysty tiivistelmää tulostamaan, voit tulla noutamaan sen kaupungintalon palvelupisteestä
Koko oppaasta ei ole julkaistu paperista versiota.
Miksi varautua?
Kun varaudut etukäteen:
- Tiedät, miten toimia erilaisissa tilanteissa.
- Oma arkesi muuttuu mahdollisimman vähän silloin, kun jotakin poikkeuksellista tapahtuu.
- Kyky pärjätä kriisitilanteissa paranee.
- Turvallisuuden tunne kasvaa.
- Palaudut poikkeuksellisista tapahtumista nopeammin.
72 tuntia on varautumissuositus kotitalouksille
Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Olisi hyvä, jos kotoa löytyisi vähintään kolmeksi vuorokaudeksi ruokaa, vettä ja lääkkeitä. Olisi myös tärkeää tuntea varautumisen perusteet eli tietää esimerkiksi, mistä saa oikeaa tietoa häiriötilanteessa ja miten pärjätä kylmenevässä asunnossa.
Keskeisestä 72 tuntia.fi -sivuilla olevasta materiaalista on tuotettu myös 20-sivuinen esite.
72tuntia -sivuKaupunki varautuu
Paimion kaupungin nykyinen valmiussuunnitelma on hyväksytty kaupunginvaltuustossa helmikuussa 2023. Valmiussuunnitelma luo hyvän perustan Paimion kaupungin varautumiselle ja keskeisten yleisten periaatteiden osalta se perustuu viranomaisohjeisiin ja -määräyksiin. Valmiuden ylläpitoa on harjoiteltu mm. aluehallintoviraston ja Pelastusopiston järjestämissä yhteisharjoituksissa sekä kaupungin omia harjoituksia järjestämällä. Viimeisin maakunnallinen harjoitus oli lokakuussa aluehallintoviraston koordinoima LOUNAIS24-harjoitus.
Materiaalista varautumista on tehty mm. varavoimakonehankinnoin.
Kaupunki viestii kriisitilanteissa
Paimion kaupungin kriisiviestintä on osa laajempaa kriisienhallinnan käsitettä. Se on nopeutettua
perusviestintää, jota ohjaa kaupungin Kriisiviestintäohje. Nykyinen kriisiviestintäohje on hyväksytty helmikuussa 2023. Kriisiviestintäohje ei ole julkinen asiakirja.
Kriisi- ja häiriötilanteissa keskeinen viestintäväline on kaupungin verkkosivujen häiriötiedotetyökalu, jonka lisäksi viestintää voidaan tehostaa esimerkiksi kaupungin facebook-tilin avulla. Myös tekstiviestiryhmäviestejä voidaan hyödyntää.
Tarvittaessa, esimerkiksi pidempiaikaisissa sähkökatkotilanteissa, voidaan hyödyntää ilmoitustauluja. Kouluissa on myös valmius ottaa käyttöön reissuvihkot.
Usein kysytyt kysymykset
Keräämme tähän osioon kaupunkilaisilta saapuneita, varautumiseen liittyviä kysymyksiä, sekä niihin liittyviä vastauksia.
-
Kaupunki on koonnut linkin takaa avautuvaan tiedostoon keskeisimmät yhteystiedot, kun kyse on:
- henkeä uhkaavista tilanteista
- kaupungin alueisiin tai kiinteistöihin liittyvistä vikatilanteista
- liikenteen häiriötilanteista
- vesihuollon ja lämpöyhtiön häiriötilanteista
- sähkökatkotilanteista
-
Hyödynnä defi.fi -palvelua.
-
Paimion kaupunki ei ylläpidä väestönsuojatiloja.
Taloyhtiöissä saattaa olla omia väestönsuojatiloja. Tiedustele asiaa esimerkiksi isännöitsijältä.Lisätietoja väestönsuojelusta löydät myös pelastuslaitoksen verkkosivuilta.
-
Puolustusministeriö on laatinut oppaan Näin varaudut pitkiin sähkökatkoihin.
-
Paimiolla, Kaarinalla, Liedolla ja Sauvolla on yhteinen varautumissuunnittelija.
Varautumissuunnittelija Samu Ekroosin työpiste sijaitsee Kaarinassa – Ekroosin yhteystiedot.