Siirry sisältöön

Erityisruokavaliot

Erityisruokavalio on yhden tai useamman ruoka-aineen rajoittamista osana jonkin sairauden hoitoa.

Erilaisia vihanneksia leikkuulaudalla, jossa myös veitsi.

Lapsille valmistetaan erityisruokavalion mukaiset, jos siihen on selvät lääketieteelliset tai eettiset syyt. Erityisruokavalion tarjoamisen edellytyksenä on, että lapsi noudattaa samaa ruokavaliota myös kotona.

Vanhempien tulee toimittaa päivähoitoon/kouluun terveydenhoitajan, lääkärin tai ravitsemusterapeutin selvitys erityisruokavalion tarpeesta.

Ruoka-allergioihin perustuvissa erityisruokavalioissa selvitys tulee olla tehty vuoden sisällä lapsen aloittaessa koulunkäynnin tai päivähoidon, koska monet ruoka-allergiat paranevat leikki-iässä. Ruokavalio tulee tarkistaa vuosittain, kouluissa joka syksy. Uusien ruoka-aineiden soveltuvuuskokeilut tulee suorittaa lapsen kotona. Kokeiluista tulee lapsen vanhempien tiedottaa myös päivähoitopaikkaa ja koulua. Ruokavalion laajentamisesta riittää vanhempien ilmoitus.

Lomake erityisruokavalion ilmoittamiseen löytyy tästä.

Vähälaktoosinen ruokavalio

Ruokavalio sopii useimmille laktoosi-intoleranteille. Ruokavaliossa on huomattavasti vähennetty laktoosin eli maitosokerin määrää käyttämällä vähälaktoosisia maitoval-misteita (HYLA, Into) sekä muita vähälaktoosisia elintarvikkeita (laktoosia alle 1 g/100 g). Ruokavalio on yleensä pysyvä, mutta saattaa olla myös tilapäinen laktoosin siedon selvittelyn yhteydessä.

Laktoositon ruokavalio

Ruokavaliota tarvitaan harvoin. Ruokavalio sopii niille laktoosi-intoleranteille, jotka oireilevat jo hyvin pienistä laktoosimääristä. Maitovalmisteista käytetään kypsytettyjä juustoja, laktoosittomia sulatejuustoja sekä laktoositonta maitojuomaa, piimää ja jogurttia. Ruokavalio on yleensä pysyvä mutta saattaa olla myös tilapäinen laktoosin siedon selvittelyn yhteydessä.

Maidoton ruokavalio

Ruokavalio on tarkoitettu maitoallergisille. Ruokavaliossa vältetään täydellisesti kaik-kia maito-valmisteita.  Maitovalmisteet voidaan korvata soija-, riisi-, kauravalmis-teella, mikäli   nämä sopivat.  Alle kaksivuotiaiden lasten maitoa korvaavat erityis-valmisteet (apteekista hankittavat) perhe ostaa itse. Ruokavalio on määräaikainen.

Gluteeniton ruokavalio

Ruokavalio on tarkoitettu keliakiaa sairastaville. Ruokavaliossa vältetään täydellisesti vehnää, ohraa ja ruista. Korvaavina viljoina voidaan käyttää mm. tattaria, hirssiä, riisiä, maissia sekä gluteenittomia jauhoseoksia. Useimmat keliaakikot sietävät myös kauraa, mutta sen sopivuus on tarkistettava yksilöllisesti. Ruokavalio on ehdoton ja elinikäinen.

Vilja-allergisen ruokavalio

Ruokavalio on tarkoitettu viljojen valkuaisaineille allergisille. Tavallisimmin oireita aiheu-ttavat  vehnä, ohra, kaura ja ruis, mutta herkimmät vilja-allergiset oireilevat monille muillekin viljoille.  Ruokavaliosta poistetaan yksilöllisesti oireita aiheuttavat viljalajit ja ne korvataan muilla viljoilla. Ruokavalio on määräaikainen.

Ruokavaliot muissa ruoka-allergioissa ja yliherkkyyksissä

Ruoka-allergiat ja –yliherkkyydet ovat yksilöllisiä. Yksittäisiä ruoka-aineita on turha välttää, ellei ole todettu yhteyttä oireiden ja ruuan syömisen välillä. Ruokien turha rajoittaminen voi johtaa ruoka-valion yksipuolistumiseen. Todettuja ruoka-allergioita ja yliherkkyyksiä hoidetaan varsinkin pienillä lapsilla välttämällä täydellisesti oireita aiheuttavia ruokia . Allergioiden helpottaessa sekä isommilla lapsilla ruoka-aineiden käyttörajoitukset saattavat olla lievempiä.

Diabeetikon ruokavalio

Diabeetikoiden ruoka annostellaan hoitopaikassa laaditun, yksilöllisen ateriasuunnitelman mukaan. Tarpeen mukaan diabeetikoille tarjotaan välipaloja.