Siirry sisältöön

Paimion polku

Paimion polku on kokonaisuudessaan 18,7 km mittainen retkeilyreitti, josta on mahdollisuus valita myös lyhyempiä etappeja.

Paimion polulla on paljon opasteita, helpottamassa liikkumista oikealla reitillä. Kuvassa olevissa opasteissa lukee Paimion polu, Hiekkahelmi ja Urheilupuisto.

Paimion polulla on selkeät opasteet helpottamassa kulkua.

Urheilullinen nainen juoksee lennokkaalla askeleella Paimion polulla shortseissa. Etualalla on Paimion polun valko-sini-vihreä opaste.

Kallioita, lampia, metsää ja maalaismaisemaa.

Paimion polku tarjoaa niitä kaikkia, joten se toimii kattavana läpileikkauksena paimiolaiseen ympäristöön. Maisemat vaihtuvat nopeasti ja matka säilyy mielenkiintoisena. Korkealta mäen laelta näet kauas Paimionlahdelle asti.

Reitti on enimmäkseen metsäpolkua, joka mutkittelee kallioilla ja metsäalueilla. Jonkin verran on myös hiekkatieosuuksia ja vähäisesti siirtymiä kevyenliikenteenväylillä.

Paimion polulla on pitkospuita helpottamassa kulkua.

Jalkaisin tai maastopyörällä.

Paimion polun virallisia lähtöpaikkoja ovat Urheilupuisto, hiihtotunneli Paippi sekä Hiekkahelmen ulkoilualue. Pisimmillään voit tehdä lähes 19 km mittaisen kierroksen. Valitsemalla jonkin käytettävissä olevista oikoreiteistä, voit tehdä haluamasi pituisen lenkin mistä tahansa lähtöpaikoista. Lähtöpaikoilla on esillä koko reitistön kartta ohjeineen. Kartta on myös ladattavissa tämän verkkosivun alaosassa.

Paimion polkua voit kiertää jalkaisin tai maastopyörällä. Reittikarttoihin on merkitty reitin kulkusuunta, joka on pyräilijöille pakollinen turvallisuussyistä. Osa reittiosuuksista on kaksisuuntaisia. Reitin eteläisin osuus on osittain hyvin vaativaa pyöräilylle. Sähköavusteiset pyörät eivät ole sallittuja Hiekkahelmen alueesta etelään (reittikartoissa vihreällä).

Hiekkahelmestä lähdettäessä voi kulkea 2,5 km mittaisen Lampipolun -joka on oma reittinsä, mutta samalla se tarjoaa oikaisumahdollisuuden Paimion polulle.

Paimion polku on merkitty selkein opastein.

Opasteita ja rakenteita

Paimion polku on merkitty selkein ja runsain opastein, joten oikealla reitillä on helppo pysyä. Matkan varrella on useita portaita, siltoja ja pitkoksia helpottamassa kulkemista. Pehmeimpiin paikkoihin on tehty myös sorastuksia.

Paimion polku on rakennettu talkootyönä

Talkootyötä

Paimion polku on perustettu vuonna 1970. Polun 50 -vuotis-juhlia vietettiin syksyllä 2020 jokavuotisessa Paimion polku -tapahtumassa. Samalla polku avattiin eteläisimmältä osaltaan uudestaan suunnitellulle, ja suurelta osin myös rakennetulle reitilleen. Rakentamisesta valtaosa on tehty vapaaehtoisvoimin talkootyönä. Kaikkiaan työtä tehtiin noin 500 tuntia. Talkoolaiset koostuivat mm. paikallisista polkujuoksijoista, maastopyöräilijöista ja suunnistajista. Paimion polku kulkee monin paikoin yksityisellä maalla, johon paikalliset maanomistajat ovat antaneet luvan reittisopimuksessa.

Syyskuussa 2024 otettiin käyttöön Paimion polun lähes kokonaan uusitut reittilinjaukset 110 -tien pohjoispuolella aina Urheilupuistoon asti. Näin reitti saatiin pois Rivonmäenreitin kuntoradalta. Uutta reittiä oikopolkuineen tehtiin noin 10 kilometriä. Nämäkin reittiosuudet rakennettiin suurimmalta osin talkootyönä “Paimion reitinrakentajien” toimesta.

Reittilinjaukset on suunnitellut Jukka Oksa.

Paimion polku Paimion karttapalvelussa

Ohita osio

Ulkoilureittien tapahtumat