Vahvat jalat ja hyvä tasapaino pitävät ihmisen pystyssä. Säännöllisellä voima-, tasapaino- ja toiminnallisuusharjoittelulla voidaan ehkäistä joka toinen kaatumismurtuma. Varsinais-Suomessa tämä voisi tarkoittaa 11 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä, kun iäkkäiden lonkkamurtumien ensimmäisen vuoden hoitokulut puolittuisivat.
Tavoitteellisen kuntoilun lisäksi on tärkeää lisätä liikkumista arjessa. Liikuntaraportti 2022 mukaan kotona asuvat yli 70-vuotiaat iäkkäät viettävät hereillä ollessaan keskimäärin 11 tuntia istuen tai makoillen. Riittävä päivittäinen liikkuminen tukee monien pitkäaikaissairauksien ehkäisyä, hoitoa ja kuntoutusta. Puhumattakaan liikunnan tuomista mielen hyvinvointivaikutuksista ja laadukkaista eläkevuosista.
”Alueellista Voimaa vanhuuteen -työtä on tehty aiemmin Etelä-Karjalassa mm. Pysytään pystyssä -ryhmien osalta. Nyt on jo huomattu, että lonkkamurtumien määrän nousu on taittunut selvästi. On hienoa päästä jatkamaan tätä vaikuttavaa työtä Varsinais-Suomessa”, toteaa liikunnan johtaja Pirjo Kalmari Ikäinstituutista.
Ikäinstituutin koordinoima Voimaa vanhuuteen -toiminta edistää vielä kotona itsenäisesti pärjäävien, toimintakyvyltään heikentyneiden ikäihmisten (75+) liikkumiskykyä, osallisuutta ja itsenäistä selviytymistä terveysliikunnan avulla. Toimintaa rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö järjestöavustuksilla sekä opetus- ja kulttuuriministeriö.