Siirry sisältöön

August Pyölniitun museo

August Pyölniitun museossa voi tutustua itseoppineen tiedemiehen ja kyläoriginelli August Pyölniitun asuin- ja työskentely-ympäristöön ja vaatimattomaan perheen elämään. Maljamäen kylässä sijaitsevalla pienviljelystilalla asuivat myös sisaret Olga ja Ida. Museo on avoinna heinäkuussa sunnuntaisin.

August Pyölniittu (1887–1979) oli pienviljelijä, itseoppinut tiedemies ja ahkera kirjoittaja. Hänet tunnettiin lukeneena kynämiehenä, jota kutsuttiin ”Paimion viisaaksi”. Pyölniitun ja hänen sisartensa Idan ja Olgan koti Paimion Maljamäessä on museoitu 1980-luvulla ja on avoinna kesäisin. Museo on ikkuna sisarusten arkeen ja August Pyölniitun ainutlaatuiseen elämäntyöhön luonnontieteilijän, keksijän ja kirjoittajan roolissa. August Pyölniitun museo on ennen kaikkea koti, jossa elettiin 1970-luvun puoliväliin saakka.

Museo on poikkeuksellisen ehjänä säilynyt kokonaisuus, jonka arkisuus ja rosoisuus koskettaa monia kävijöitä. Tunnelma on vahva ja se johdattaa kävijät usein kiinnostaviin keskusteluihin elämästä ja maailmasta.
Museota ylläpitää Paimion kaupunki ja sen toimintaa tukee kulttuuriyhdistys Pyölniitun muisto ry.

 

Tienviitta Pyölniitun museolle.

Aukiolo, sijainti ja saavutettavuus

August Pyölniitun museo on avoinna heinäkuussa 2025 sunnuntaisin klo 12-15 sekä V-S museopäivänä 31.8. klo 12 – 16.

Museo sijaitsee Maljamäen kylässä mäen rinteessä osoitteessa Maljamäentie 132.

Museo ei ole esteetön

August Pyölniitun museo ei ole esteetön. Museo sijaitsee mäessä, jonka sisäänkäynnille johtaa polku nurmikolla. Pysäköinti tapahtuu talon alapuolella olevalle niitylle, jossa on jonkin verran epätasaisuuksia. Museoon johtaa lautarappuset, eikä rappusten yhteydessä ole kaidetta. Sisällä on korkeita kynnyksiä, jotka johtavat tupaan ja Pyölniitun kirjastohuoneeseen.

Vanhoja keittiövälineitä pöydällä.

Museokokoelmat

August Pyölniitun museon tehtävänä on säilyttää ja hoitaa hallussaan olevat kokoelmat yleisesti hyväksyttyjen museaalisten periaatteiden mukaisesti. Museo tekee tutkimusta pääaiheenaan August Pyölniittu ja hänen elämäntyönsä, jota tuodaan esille yleisölle mahdollisimman laajasti. 

August Pyölniitun museon kokoelma Pyölniitun perheen kodin jäämistöstä. Museon kokoelma sisältää kirjoja, lehtiä, valokuvia sekä muistiinpanoja ja kirjoitelmia. Kokoelma on karttumaton. 

Suuri osa kokoelmasta muodostuu Pyölniittujen kodin arkipäiväisestä esineistöstä, joka sisältää muun muassa huonekaluja, talousesineitä, vaatteita ja joitakin maanviljelykseen liittyviä esineitä. Vanhimmat esineet ovat peräisin 1800-luvun lopulta ja uusimmat 1970-luvulta. August Pyölniitun kokoelma on erityisesti henkilöhistoriallisesti, mutta myös paikallisesti arvokas kokonaisuus. 

Pyölniitun museon pienoismalli.

Museon taustavoimat

Paimion kaupungin kulttuuripalvelut

Pyölniitun museon ylläpidosta vastaa Paimion kaupungin kulttuuripalvelut.
Yhteyshenkilöinä toimivat kulttuurituottaja Sanni Tuuppa, p. 02 474 5250 sekä  kirjasto- ja kulttuurijohtaja Laura Lankinen, p. 02 474 5321. Parhaiten henkilökunnan saa kiinni laittamalla sähköpostia osoitteeseen museot@paimio.fi

 

Pyölniitun muisto ry

Pyölniitun muisto ry on 2022 rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on vaalia ja pitää elävänä August, Ida ja Olga Pyölniitun muistoa ja perintöä. Yhdistys edistää August Pyölniitun käsikirjoitusten ja perheen kotitalon ja sen irtaimiston parissa tehtävää tutkimusta, välittää tietoa perheen elämäntavasta ja perinnöstä yhteiskunnan ja kansalaisten hyödyksi sekä tukee Paimion kaupungin ylläpitämän August Pyölniitun museon toimintaa.

Yhdistyksen yhteystiedot

Johanna Lehto-Vahtera 044 0800227, Pyölniitun muisto ry:n puheenjohtaja
Janna Jokela 040 0786053, Pyölniitun muisto ry:n sihteeri
Yhdistyksen facebook-sivu

Liittyminen Pyölniitun muisto ry:n jäseneksi

Pitäisi perustaa sieluihmisten yhdistys. Onhan meillä opettajayhdistyksiäkin. Opettajien määrä on puoli prosenttia väestöstä. Luultavasti sieluihmisiä on sentään saman verran. On vaivatonta erottaa opettajat muista kansalaisista, mutta mistä tuntee sieluihmiset. Voidaanko luottaa siihen, että kun sieluyhdistyksen säännöt on rekisteröity, jäseneksi ei pyrkisi ketään sielutonta.