Luennot juhlavuoden aikana
Juhlavuoden aikana järjestettävillä mielenkiintoisilla luennoilla sukelletaan Paimion menneisyyteen ja nykyhetkeen tarinoiden, kuvien ja asiantuntijoiden näkökulmien kautta. Sivua päivitetään, kun yksityiskohdat tarkentuvat.
Ti 25.3. Henrik Florinus, suurvaltakauden kirjallinen vaikuttaja
- Luennoitsija: Emeritaprofessori Kaisa Häkkinen
- Ajankohta: ti 25.3. klo 18
- Paikka: Paimiosali (Vistantie 18, Paimio)
- Luennon järjestäjä: Paimion opisto
Taustatietoa: Henrik Florinus kuuluu Paimion kulttuurihistorian merkkihenkilöihin. Hänet valittiin vuonna 1671 kotipitäjänsä kirkkoherraksi. Muiden ansioidensa ohella hän rakennutti Vistalle komean kivikirkon, joka vihittiin käyttöön vuonna 1689.
Florinus oli oman aikansa arvostetuin suomenkielisen kirjallisuuden kehittäjä. Hän julkaisi suomea sisältävän tulkkisanakirjan 1678, suomenkielisen Raamatun vuonna 1685 ja kirkkolain suomennoksen 1688. Florinus julkaisi myös kautta aikojen ensimmäisen suomenkielisen sananlaskukokoelman vuonna 1702.
Luennossa tarkastellaan Henrik Florinuksen elämänvaiheita ja tutustutaan esimerkkien avulla hänen kirjallisiin teoksiinsa, joilla on pysyvä arvo suomen kirjakielen historiassa.
Ti 6.5. Räpälän arkeologiset kaivaukset
- Luennoitsija: Arkeologi Juha Ruohonen
- Ajankohta: ti 6.5. klo 18.30
- Paikka: Paimiosali (Vistantie 18, Paimio)
- Luennon järjestäjä: Paimion kulttuuripalvelut
Taustatietoa: Luennolla kuullaan toukokuussa 2024 järjestetyn Räpälän Vanhan kirkon paikan arkeologisten kaivausten tuloksista.
Ma 19.5. Väliinputoajat: Saksalais-suomalaisten perheiden internointi 1944–1947
- Luennoitsija: Niklas Jensen-Eriksen, Helsingin yliopiston yrityshistorian professori. Hän työskenteli aikaisemmin Kansallisarkistossa internointia tarkastelleessa tutkimusprojektissa.
- Ajankohta: ma 19.5. klo 18
- Paikka: Paimiosali (Vistantie 18, Paimio)
- Luennon järjestäjä: Paimion opisto ja kulttuuripalvelut
Taustatietoa: Suomi internoi syyskuun 1944 välirauhansopimuksen perusteella maassa asuneita Saksan kansalaisia, heidän kanssaan naimisiin menneitä suomalaisnaisia ja näille pariskunnille syntyneitä lapsia. Internoidut suljettiin leireihin, joista yksi sijaitsi Paimiossa. Esitelmässä kuvataan internoinnin taustoja, toteuttamista ja leirioloja.