Hoppa till innehåll

Sysselsättningsstöd för personer över 55 år

Arbetsgivaren kan ansöka om sysselsättningsstöd för att sysselsätta en långtidsarbetslös som fyllt 55 år.

Denna tjänst är tillgänglig från och med 1.1.2025.

Sysselsättningsstöd är ett stöd som är avsett för att främja sysselsättningen av arbetslösa arbetssökande som fyllt 55 år och som arbetskraftsmyndigheten kan bevilja arbetsgivaren för lönekostnader. Syftet med stödet är att främja sysselsättningen av personer som fyllt 55 år genom att förbättra deras yrkeskompetens eller företagarfärdigheter. Stödet beviljas och betalas till arbetsgivaren, men beviljandet utgår alltid från den arbetslösa arbetssökandens servicebehov.

Sysselsättningsstödet förutsätter att den arbetslösa arbetssökande som anställs har fyllt 55 år och har varit arbetslös i minst 24 månader under de 28 månader som omedelbart föregått beviljandet av stödet.

Sysselsättningsstöd kan beviljas för ett anställningsförhållande på heltid som gäller tills vidare eller för en visstidsanställning på heltid. Den som anställts med stödet ska arbeta hos mottagaren av stödet minst 25 timmar i veckan. Om den ordinarie arbetstiden i branschen underskrider 37,5 timmar per vecka, ska arbetstiden utgöra minst 65 procent av den ordinarie arbetstiden i branschen.

Uppgiften om stödet har antecknats i den arbetslösa arbetssökandens sysselsättningsplan eller hens lönesubventionskort.

Sysselsättningsstödets belopp är 70 procent av lönekostnaderna. Stödet kan beviljas för 10 månader, dock högst för den tid som anställningsförhållandet varar. I sysselsättningsstöd betalas högst 1770 euro i månaden. Med lönekostnader som täcks med stödet avses lön på basis av arbetstid eller entreprenad som omfattas av förskottsinnehållning.

Gör så här

Ansök om stöd i god tid innan anställningsförhållandet inleds. Anställningsförhållandet kan inledas först när man har fått beslutet om stöd.

Det beviljade stödet betalas i efterhand så att de lönebetalningsperioder som avslutats under en kalendermånad inkluderas i utbetalningsperioden. Du kan ansöka om utbetalning av stöd för flera utbetalningsperioder. Stödet betalas dock per utbetalningsperiod.

Lämna in ansökan om utbetalning till arbetskraftsmyndigheten inom tre månader från utgången av den kalendermånad under vilken den sista utbetalningsperioden som ingår i stödperioden upphör. Stödperionden är den period som har fastställt som stödets varaktighet.

Ansök om stöd och utbetalning i e-tjänsten

Ansök om stöd och utbetalning med en elektronisk blankett i e-tjänsten. Logga in i e-tjänsten med personliga bankkoder, mobilcertifikat eller certifikatkort.

Fyll i ansökan i e-tjänsten och bifoga nödvändiga bilagor. Tjänstens interna anvisningar hjälper dig att fylla i ansökan. I e-tjänsten kan du lämna in ansökan, svara på begäran om komplettering av ansökan, komplettera din ansökan och ta emot beslut som gäller ditt ärende.

I e-tjänsten kan ansökan lämnas in av en befullmäktigad person. Personer som har en fullmakt eller en rätt att sköta ärenden som grundar sig på registeruppgifter kan uträtta ärenden för en organisations räkning utan en separat fullmakt. E-tjänsten kontrollerar personens rätt att uträtta ärenden i samband med inloggningen.

Det fullmaktsärende som används i stödet heter Ansökan om lönesubvention.

För vem och på vilka villkor

Sysselsättningsstöd kan sökas av företag, kommuner, samkommuner eller välfärdsområden eller andra samfund, såsom föreningar, stiftelser, registrerade religionssamfund eller församlingar.

Stödet kan inte beviljas för ett anställningsförhållande som har börjat redan innan beslutet om beviljande av stöd fattades.

Som arbetsgivare förbinder du dig att betala lön minst enligt det kollektivavtal som tillämpas på anställningsförhållandet eller sedvanlig och skälig lön till en arbetstagare som anställts med stödet, om det inte finns något tillämpligt kollektivavtal. Stödet kan inte beviljas, om lönen för den som anställs med stödet enbart bestäms utifrån arbetsresultatet.

Stöd beviljas inte om
* stödet förvrider konkurrensen i förhållande till andra som erbjuder samma produkter eller tjänster
* arbetsgivaren väsentligt har försummat sin lönebetalningsskyldighet eller sina skyldigheter att betala skatter eller lagstadgade avgifter
* organisationen du representerar är ett företag i svårigheter enligt EU:s allmänna gruppundantagsförordning om statligt stöd eller omfattas av ett obetalt betalningskrav som grundar sig på ett beslut av Europeiska kommissionen och där stödet har förklarats strida mot reglerna eller vara olämplig för den inre marknaden.

Det är möjligt att få stöd trots uppsägningar eller permitteringar när antalet arbetstagare i anställningsförhållande vid tidpunkten för ansökan om stöd är minst lika stort som vid tidpunkten för uppsägningen eller permitteringen av arbetstagarna. Stödet får inte försämra ställningen för dina anställda.