Siirry sisältöön

Paimion museokesä laajenee

Paimion kotiseutumuseo ja August Pyölniitun museo avaavat jälleen kesä-heinäkuun taitteessa ovensa ja kutsuvat kaikki tutustumaan paikalliseen historiaan ja kulttuuriperintöön.

Punainen, puonen, tuulimylly, jonka ympärillä kasvaa puita.

Museoiden näyttelyt ja tapahtumat tarjoavat monipuolisen ja kiehtovan katsauksen Paimion menneisyyteen.

Taidetta ja historiaa lainamakasiinissa

Paimion kotiseutumuseo (Sähköyhtiöntie 198) sijaitsee idyllisellä Museomäellä, jossa vierailijat voivat tutustua useisiin historiallisiin rakennuksiin. Alueen rakennuksiin kuuluvat muun muassa Yli-Hakalan torppa, lainamakasiini ja tuulimylly. Yli-Hakalan torpassa pääsee tutustumaan 1800-luvun lopun maalaiskotiin, jossa esitellään sekä vaatimattoman että varakkaamman talon esineistöä. Lainamakasiinin alakerrassa on vaihtuvien näyttelyiden tila, ja yläkerrassa esitellään museon kokoelmista koottu esinenäyttely. Museomäen ulkoalueella on opastauluja, jotka kertovat rakennusten historiasta ja käyttötarkoituksista.

Tänä kesänä lainamakasiinissa on esillä Seija Honkasen näyttely Poimintoja. Näyttelyssä on esillä monipuolinen valikoima akryyli- ja öljyvärimaalauksia. Teosten aihemaailmoista löytyy puutarhaan, kasveihin, luontoon ja veteen liittyviä aiheita. Teokset käsittelevät ihmisenä olemista, kokemuksia, vuorovaikutusta, tunteita, mielen toimintaa ja tietoisuutta. Näyttely pitää sisällään otteita Seija Honkasen teoksista noin 10 viimeisen vuoden ajalta.

Seija Honkanen on pitkän taiteilijauran tehnyt kuvataiteilija. Honkanen tekee taidettaan hektisen arjen keskellä piirtäen tai maalaten. Raisiossa asuva Honkanen on myös ammatillinen opettaja ja opettaa muun muassa kuvataidetta Paimion opistossa.

Paimion kotiseutumuseo on avoinna 28.6.- 28.7.2024 seuraavasti:

  • maanantaista torstaihin klo 18.00-20.30,
  • sunnuntaisin klo 16.00-18.30 sekä
  • perjantaina 28.6. klo 18.00-20.30 ja
  • sunnuntaina 28.7. klo 12.00-18.00.Museomäellä olevien rakennusten historiaan ja niiden käyttötarkoituksiin voi tutustua ympäri vuoden Museomäellä sijaitsevien opastaulujen avulla.Museoon on vapaa pääsy. Kotiseutumuseo sijaitsee osittain Paimion kesäteatterin alueella. Ilmoittamalla aikeistaan mennä museoon kesäteatterin lipunmyyntiin, pääsee kotiseutumuseoon tutustumaan maksutta.

Museona itseoppineen tiedemiehen koti

August Pyölniitun museo  (Maljamäentie 132) on omistettu paikalliselle itseoppineelle tiedemiehelle ja kyläoriginellille. Museossa voi tutustua Pyölniitun asuin- ja työskentely-ympäristöön sekä vaatimattomaan perheen elämään. Museo on ikkuna Pyölniitun ainutlaatuiseen elämäntyöhön luonnontieteilijän, keksijän ja kirjoittajan roolissa.

August Pyölniitun museo on ennen kaikkea koti, jossa elettiin 1970-luvun puoliväliin saakka. Museo sijaitsee alkuperäisellä paikallaan Paimion Maljamäen kylässä. Museossa on esillä perheen käyttämät esineet niillä paikoillaan kuin ne heidän asuessaan olivat.

August Pyölniitun museo on avoinna 7.-28.7.2024 sunnuntaisin klo 12.00-15.00, sekä Varsinais-Suomen museopäivänä sunnuntaina 25.8.2024 klo 12.00-16.00. Museoon on vapaa pääsy.

Pyölniittupäivä

Yksi kesän kohokohdista on heinäkuussa 14.7. klo 12-15 järjestettävä Pyölniittupäivä.
Tapahtuman aikana on mahdollista osallistua opastetulle kierrokselle ja kuunnella mielenkiintoisia puhujavieraita. Pyölniittupäivän ohjelma sisältää kirjailija Juha Hurmeen ja museonjohtaja Nikke Kaartisen puheenvuorot. Ohjatun museokierroksen pitää Johanna Lehto-Vahtera. Päivän aikana esiintyy kesämuusikko Urho Rantala, ja paikalla myös kahvipuffetti. Tapahtuma on maksuton.

Museolle järjestetään Pyölniittupäivänä yhteiskuljetus Paimion keskustasta. Lisätietoa yhteiskuljetuksesta saat Sähkömuseolta
puhelimitse numerosta 02 4745440 tai sähköpostilla museot@paimio.fi.

Lisätietoa:

Paimion kulttuuripalvelut:

  • museot@paimio.fi
  • p. 02 4745440